יום שלישי| 10.9.2024| 20:00-21:30 | אונליין
"אמור לי איך אתה אוכל, ואומר לך מי אתה".
דרך התבוננות על הרגלי האכילה שלנו ושל המטופלים, נלמד על הקשר בין אוכל, דפוסים רגשיים, והגישה לחיים.
בעזרת תיאורית העצמי של קוהוט, נמשיג את הקשר בין טיפול אמפתי המביא לאיזון וצמיחה לבין הפחתת התלות הרגשית באוכל.
מה אנחנו עושים עם מה שלא טעים- עם מה שמאכזב אותנו?
כמה אנחנו מתנחמים במה שעושה לנו מתוק בפה, ובלב? איך ובמה אנחנו בוחרים (באוכל ובחיים)? ומה הקשר בין פספוס של מעדנים לפספוסים אחרים?
בסדנת "ארוחה מודעת" אציע אלטרנטיבה ייחודית לכל מי שרוצה להתמודד עם משקל האוכל בחייו או של מטופליו. במהלך הסדנה ילמד כל משתתף על מערכת היחסים שלו בין טעמים (תזונה) ובין רגשות (הזנה).
מטרת הסדנה לעורר שאלות על: בחירה, קשר עם הסביבה, התמודדות עם בעיות ולחצים ומערכות יחסים הבאות לידי ביטוי בסופו של דבר ביחסים שאנו מנהלים עם האוכל.
דרך התבוננות על מציאת הנחמה באוכל שמתקיימת אצל רובנו, ועל טקסים קבועים והרגלי אכילה שצברנו לאורך השנים, נלמד לזהות את הסיבות לאכילה הרגשית, ואת הרגש/מחשבה/זיכרון שמביא אותי לבחור מעדן ספציפי.
נתחקה אחר טעמים המעוררים ריחות, תמונות, מחשבות וזיכרונות אליהם אנו רוצים לברוח, כאלו המהווים פיצוי על חסכים. מתוך ההתנסות והחוויה נבין מה יכול לחזק אותנו ולצמצם את המורכבויות והקשיים סביב אוכל ואכילה ובכך להחזיר אותנו לטבע האמיתי שלנו.
אופי הסדנה
חלק ראשון- הרצאה: הרצאה בנושא “החלק הרגשי באכילה”:
נסקור מספר זוויות התבוננות בסוגיה, ונדבר על אכילה רגשית, רעב רגשי, ״תיאטרון הגוף״ וגישת ״פסיכולוגיית העצמי״ לנושא.
..
חלק שני- חוויתי:
נתנסה ב"ארוחה המודעת".
נעצור את האכילה לפרקים ונעלה סוגיות כאלו המוכרות למשתתפים וסוגיות שהצליחו להישכח. המשתתפים יחוו תהליך שיחזיר אותם לנקודות משמעותיות בעברם תוך חיבור למקומות שעיצבו את מערכת היחסים עם האוכל. במהלך הארוחה נבדוק נושאים כמו מידת הרעב בגוף, מה הקשר בין רעב רגשי לרעב קונקרטי ועוד.
לאחר הארוחה נקיים דיון ושיתוף וזמן לשאלות ותשובות. נסכם את הסדנה וננסה לבדוק מה השתנה בנו סביב העמדות, המוצא שלנו כלפי הנושאים שעלו בסדנה
הסדנה תשען על גישת "פסיכולוגיית העצמי", בה מטרת התהליך הטיפולי היא לכונן קשר אמפתי בין המטפל למטופל. קשר שיאפשר למטופל להתניע את תהליך הצמיחה הרגשי ה"תקוע" שלו על ידי טיפוח מודעות וחיזוק היכולת לבקש מהטפל להענות לצרכיו הרגשיים.
באם המטפל יצליח להיענות ולשקם תהליך צמיחה זה, דרך היכולת שלו להבין את המטופל ״מבפנים״, או אז, המטופל יחוש חזק, מלא חדווה ושקט, יזדקק לפחות לאכילה רגשית, התמכרותית, כפייתית, מנחמת ומפצה, ויהיה פחות מועד ליציאה מאיזון גם בהתמודדויות מול ארועים מורכבים בחייו.
אודות המנחה
רוני מייזליש M.S.W – עובד סוציאלי קליני ופסיכותרפיסט
מטפל פרטני בעברי במרפאה הפסיכאטרית מבוגרים בבית החולים סורוקה עם דגש על מטופלות הסובלות מהפרעות אכילה והוריהן. מאז 2007 מטפל פרטני וקבוצתי באכילה רגשית. מנחה סדנאות ממוקדות לפריצת דרך ("ארוחה מודעת") וכן קבוצות תהליכיות לקהל הרחב. בנוסף לכך מנחה קבוצות לימוד, הדרכה והתפתחות למטפלים מאסכולות שונות ובכלל זה לימדתי במכללת רידמן במגמה לפסיכותרפיה גופנית, קורסים למטפלים במרכז "שילוב" בטבעון וכן קורסים יעודיים לדיאטניות בשיתוף עמותת "עתיד". לצד עבודת הטיפול אני עוסק בהיבטים חינוכיים והדרכתיים לצוותים טיפוליים הן במסגרות כמו טיפות חלב, בתי ספר, גני ילדים והן במסגרות כמו מרפאות להפרעות אכילה, ליווי והדרכה לדיאטניות העסוקות בהיבטיים רגשיים של עבודתן, מחלקות לבריאות נפש של קופות חולים שונות וכן לצוותים של בריאות הציבור במשרד הבריאות. ב 2008 השתתפתי בקורס חוויתי בנושא "מורכבות מערכת היחסים שלנו עם האוכל" בארה"ב אותו הנחתה ג'נין רות' (מחברת רב המכר "אכילה כפייתית כפיצוי לאהבה").